streda 3. augusta 2016

Štvrtý den

Rano sme dostali v cene ubytovania ranajky. Perfektný figovy dzem a prazenicu. 
Po ranajkach sme si upratali izbu, rozlucili sa s ubytujucimi a ostatnymi navstevnikmi a vydali sme sa smerom do albanskych hor. Krajina sa menila, uz to neboli divoke cesty, neprehladne krizovatky, cyklisti v protismere. Ale cesta medzi male domy, obycajny ludia s hospodarstvom.

Prisli sme k miestu, kde mal koncit asfalt a mali sme pokracovat po udupanom strku. Nestalo sa, nase udaje z blogov boli neaktuálne. Bola tam uplne nova cesta, sice uzka, ale aspon nejaka. Lepsie ako strk.


Za kazdou zakrutou nas cakal novy vyhlad.


Prisli sme na odpocivadlo, kde sme videli fakt vybavenych ludi na cestovanie. Obytny karavan s terennym podvozkom a navijakom na nudzove situácie.

Od odpocivadla skoncila nova asfaltova cesta. Pokračujeme po udupanom štrku. 

Prechadzame okolo horskej chaty smerom k osade Theth. 

Mame na dohlad pasuce sa ovce. 

Po par metroch zistujeme, ze sa neda dalej pokracovat. Cesta je uz pre terenne auta, snad buduci rok vezmeme nejaky Jeep.

V dialke v udoli je obec Theth do ktorej sme mali namierené.

V obci je jedna z poslednych vezi s nazvom Kulla. Je to pozostatok z obdobia, ked v Albansku bol stredoveky zakonnik Kanun, ktory riadil zivot albancov vo vsetkych smeroch. Svadby, pohreby a okrem ineho trest za usmrtenie bol smrt za smrt. 

Po ceste spat sme sa zastavili v horskej chate, dali sme si kozľa, ktore nam upiekli vo vonkajsej peci. K tomu domáci chlieb, nakladana zelenina, salat. 

Pri ceste spat si fotim klukatu cestu, ktoru mame pred sebou. 

Rozostavana veznica, kedysi ju nepotrebovali, po pade komunizmu sa opat rozmohla stredoveka krvna pomsta.

Zaujimave je, ze veznica aj niektore cesty su financované europskou uniou aj ked albansko zatial nie je v unii, len su kandidatskou krajinou od roku 2014.

Prichadzame do mesta Krujë. Mesto je cele terasovite. Ideme hore do kopca, tam by malo byt nase ubytovanie.  Domacj sa nas dva krat pokusili odhovorit pokracovat v jazde, vysvetlili sme im, ze mame rezervovane ubytovanie, ktore sme nakoniec uspesne našli. 

Kedze Marian je na www.booking.com Genius, prvy krat dostavame uvitaci drink, pivo z hlavneho mesta Tirana s rovnomennym nazvom.

Vecer pokračujeme v pití veľkych piv, ochutnavani miestneho tradicneho jedla. Sme udiveny uzastnou obsluhou rodinneho podniku. Ucet ukončujeme po polnoci. 




Pokračujeme malou party s privezenym domacim alkoholom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára